Biljarten en de jeugd

Wat heeft dat te maken met de Scrapmetalrally?

Jan, Jos, Arnold, Bennie en Dirk delen hun ervaring met de Scrapmetalrally;

Biljarten
Op ons wekelijks avondje biljarten in de kroeg... ja dat mocht destijds nog πŸ˜‰.
Woensdag 22 augustus 2018 kwam de Carbagerun ter sprake. De jeugd van ons zouden daaraan mee doen. "Ja hey,  maar dat is ook wel iets voor ons" werd er al rap geroepen. En zeker: genoeg enthousiasme, kennis van en hobby in auto's en sowieso zin in avontuur is er bij ons altijd wel...

Welke rally?
Alleen het massale bleek niet zo ons ding, dus maar eens verder op zoek gegaan. Al snel kwam de Scrapmetalrally in beeld.
Een kleiner clubje, persoonlijker, korte lijntjes en enthousiaste verhalen (en voor het merendeel van ons het voordeel dat wij zelf bepaalden waar wij gingen slapen (en er dus niet persΓ© in een tentje geslapen hoefde te worden). Het was toen snel beslist.

Diezelfde avond 22.43 uur ging de eerste mail naar de organisatie en 22.51 uur kwam een mail terug en was het geregeld!!!  Nieuw rondje bier besteld en proost op het avontuur. Dat was even wat anders, biljartclub "Woar moet ie in " ging on tour!

Op zoek naar twee Saabs

Met 5 of 6 personen zouden we gaan deelnemen, dus moesten er 2 auto's geregeld worden. Doordat er ook een cabrio op het verlanglijstje kwam leek daarin Saab al gauw de beste optie. Best veel auto voor weinig geld.

Zodoende zijn we gaan zoeken naar Saabs. Het zoeken bracht ons al verschillende gezellige zondagen samen op pad door het halve land. Veel echte rommel gezien en de nodige domme verkooppraatjes aangehoord..

Maar allee, lekker eten en drinken en veel slappe klets maakten de dagen steeds goed en we raakten gaandeweg steeds vertrouwder met Saab. Zodoende waren wij  uiteindelijk in januari de trotse eigenaars van 1 groene Saab 95 die zojuist terug was van de wintercarbagerun en 1 rode Saab 900 cabrio die al meer dan een jaar stilgestaan had onder een boom. Eigenlijk hadden wij 2 groene Saabs dus πŸ˜‰.


Voorbereiding
Nog vele avonden sleutelplezier volgden en een ontdekkingsreis in de wereld die Saab heet.

De 27mc bakkies werden weer van de zolder gehaald om zo, zoals we vroeger (voor t mobiele telefoon tijdperk) er op uit gingen. Leuk om met beide auto's continu onderling  contact te hebben. Vele oude avonturen kwamen ook weer voorbij. Al met al hadden we dus al echt heel veel voorpret voor de Scrapmetalrally.
Alleen dat was al een geslaagde actie.

Toen was het eindelijk zover. Op het startpunt verzamelen, een eind naar het noorden voor ons, gezellig om zo alle deelnemers te ontmoeten. Een mooie mix van deelnemers bij elkaar. Heeeel divers en dat maakte het zeker extra leuk. En qua aantal deelnemers mooi te overzien om toch iedereen een beetje te leren kennen.

Het is zover

Maar dag 1.. πŸ’ͺπŸ˜‰
Een hele rit naar t noorden om te starten. Vervolgens weer een flinke rit richting het zuiden van Duitsland als eerste etappe. Achteraf ons gelukkie, want toen we na 450 km rijden, toch nog maar 150 km van huis af waren begaf de pomp van de stuurbekrachtiging van de cabrio het. De olie spoot eruit en was dus niet te redden. In duitsland op zoek naar Saab-onderdelen dat blijkt een onmogelijke opdracht.
Dichtbij ons thuisfront zit een oude vertrouwde Saab-garage, dus die maar eens gebeld " ja.. geen probleem, spullen liggen hier. De beste oplossing was de snelste dus.. het thuisfront ingeschakeld om onderdelen op te halen en zo elkaar tegemoet gereden met de andere Saab. Was een super oplossing. Terug bij de cabrio was deze in 10 minuten gerepareerd, alleen hadden we nog maar 2 chauffeurs over...🍻πŸ€ͺ Onze sleutelaars waren zo snel klaar met de oude pomp verwijderen, dat ze dat gevierd hebben met het legen van de koelbox.

Dit had best interessant kunnen worden als er Polizei gestopt was… langs de snelweg drie man met behoorlijk wat alcohol op, een kapotte bontgekleurde cabrio en vooral een vaag verhaal om het geheel te verklaren 🀣🀣.

Saab blijft bijzonder

Rest van de dagen hebben we redelijk okee zonder stukken kunnen rijden, al is een Saab gebleken heel andere bijzondere mankementen te hebben dan wij ooit ervaren hebben of zouden kunnen bedenken. Heel bijzonder. Om maar wat te noemen: een nieuwe koppelingskabel die uitrekt en dagelijks strakker aangedraaid moest worden, een dashboard wat continue twijfelt tussen" ik ben aan of uit" en op een later tijdstip ( gewoon rijdend op snelweg ) zelfs een spontane ontploffing van de passagiersairbag, wat dan ook nog een voorruit kost πŸ€·β€β™‚οΈ)

De Scrapmetalrally leidde ons langs prachtige locaties. Over steile bergen, door mooie natuurgebieden, tunneltjes en hellingen, via de mooiste bijzondere weggetjes te bereiken. Onderweg vele stops bij terrassen of gewoon langs de weg om een deelnemer te helpen die stil stond. Soms gewoon ff auto laten afkoelen of puur slappe klets verkopen. Er heerste een mooie verbondenheid om samen met veel plezier heel de eindstreep te halen.

Al met al een heel diverse club leuke mensen, waarmee we in ieder geval een week lang veel lol hebben gehad met een zeer gezellig feestje als afsluiting,  slaapplaats in een hotel op loopafstand, dus helemaal okee πŸ»πŸ‘πŸ˜‰

Wij hebben zin in Scrapmetalrally Editie 2022 !!! 

!!! Het is de hoogste tijd wat ons betreft !!!

Team 1 en 2 van "Woar moet ie in..."  zijn er weer klaar voor...